NOUL COD FISCAL CARE VA INTRA IN VIGOARE IN 2016 ADUCE SCHIMBARI IMPORTANTE

Noul Cod Fiscal a fost promulgat de presedintele Romaniei astfel ca, dupa ce va fi publicat, actul normativ va putea intra in vigoare din ianuarie 2016.

Potrivit acestuia, incepand de anul viitor, persoanele fara venituri sunt obligate sa plateasca lunar contributie la sanatate, in valoare de 5,5% din salariul minim brut pe tara. Adica 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în conditiile în care acea persoana nu incaseaza niciun ban. Contributia este calculata pentru salariul minim brut de 1.200 de lei, anuntat de Guvern pentru 2016.

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri si nu se incadrează in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suportă din alte surse, datoreaza, lunar, contributie de asigurări sociale de sanatate si au obligatia să solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in această categorie.

Exceptie de la plata contributiilor mentionate mai sus fac, printre altii, elevii si studentii in varstă de pana la 26 ani, femeile insarcinate, lauzele si persoanele cu handicap.

Totusi, noul Cod Fiscal prevede si unele modificari benefice sportului intre care reducerea cotei de TVA la 5 la suta pentru accesul la evenimentele sportive, precum si marirea plafonului pentru acordarea de sponsorizari, de la 0,3 la 0,5 % din cifra de de afaceri.