Potrivit unui proiect de lege achititiile statului vor dura mai putin, vor fi mai transparente si vor tine seama de criterii de calitate.
Noile prevederi sunt menite sa puna ordine intr-o piata de 15 miliarde de euro asupra careia planeaza suspiciuni de frauda si lipsa de transparenta.
Astfel, de achizitiile publice urmeaza sa se ocupe o noua institutie – Agentia Nationala de Achizitii Publice – care va fi subordonata Ministerului de Finante si va avea aproximativ 400 de angajati.
Strategia natională în domeniul achizitiilor publice, la care s-a lucrat aproximativ un an si care cuprinde un set de acte normative menite sa transparentizeze modul in care se cheltuiesc banii statului, dar si sa previna conflictele de interese, coruptia si birocratia ar trebui să fie gata pentru adoptare pana la finalul lunii august.
In prezent, cele 2 proiecte de lege menite sa reglementeze sistemul achizitiilor publice din Romania au fost lansate spre dezbatere publica. Acestea sunt Legea privind achizitiile publice clasice si Legea privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si Functionarea Consiliului de Solutionare a Contestatiilor.
Textele proiectelor de lege pot fi gasite pe site-ul www.anrmap.ro la secţiunea Transparenta decizionala – Proiecte legislative in dezbatere sau accesand link-ul:
http://www.anrmap.ro/ro/web/public/transparenta-decizionala