NOUTATILE ADUSE DE OUG PENTRU MODIFICAREA PACHETULUI LEGISLATIV PRIVIND ACHIZIŢIILE PUBLICE

Conform reprezentantilor Guvernului, procedura de atribuire a unui contract ar urma sa fie simplificată. Potrivit noilor modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care va putea verifica modul în care sunt făcute cheltuielile publice.

Ordonanta de Urgenta pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice ar putea simplifica semnificativ procedura de atribuire a unui contract. Potrivit noii prevederi, cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie să depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului, suma care poate fi recuperata doar daca se dovedeste că au avut un motiv intemeiat sa conteste procedura.

Ministrul Finantelor Publice a explicat principalele modificări aduse legislatiei din domeniul achitiilor publice. Astfel, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica modul in care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, nu se va mai relua procedura de atribuire a contractului in cazul în care este necesar ca încă ceva să se adauge la contract.

Totodata, in cazul in care exista o situatie de forta majora, precum calamitatile, se poate da ordin de incepere a lucrarilor, pentru repararea unui drum, de exemplu, iar in paralel sa se desfasoare si procedura de atribuire a acelui contract. Se mai precizeaza ca intregul proces al atribuirii contractului va fi comunicat la final, nu la fiecare etapa.