EXECUTIVUL VA MODIFICA DIN NOU CODUL FISCAL

EXECUTIVUL VA MODIFICA DIN NOU CODUL FISCAL: TVA LA APA DE 9% SI IMPOZIT PE DIVIDENDE DE 5%, INCEPAND DIN 2016

 

Guvernul va modifica Codul fiscal din nou, prin ordonanta de urgenta, pentru a reduce de la 1 ianuarie TVA la apă la 9%, impozitul pe dividende la 5%, dar va majora în acelasi timp plafoanele microintreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Astfel, TVA la apa va fi redusa de la inceptul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atat casnic, cat si industrial, masura avand un impact de 250 milioane de lei, potrivit ministrului Finantelor. Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, masura inclusa în proiectul noului Cod Fiscal, dar amanată ulterior pentru 2017, se va aplica si ea de la 1 ianuarie 2016. Impozitul de 5% se va aplica sumelor primite în 2016 aferente dividendelor realizate în 2015. Pentru microintreprinderi se vor majora plafoanele de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, acestea urmand a fie impozitate diferit, in functie de numărul de angajati. Astfel, impozitul pe venit va fi de 3% pentru firmele cu zero angajati, de 2% pentru cele cu un singur angajat şi de 1% pentru cele cu doi sau mai mulţi angajati. Facilitatea fiscala se aplica pentru pentru angajati cu norma intreaga sau cu fractie de norma, dar care cumuleaza împreună o norma intreaga, iar salariatii trebuie pastrati pentru o perioadă de cel putin, fără discontinuitati.

De asemenea, Executivul va scuti unitatile de invatămant preuniversitar de la plata impozitului pe profit, in prezent de aceasta masura beneficiind doar invatamantul universitar.