NOI MODIFICARI FISCALE PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL

In data de 20 iulie a fost publicata in Monitorul Oficial o ordonanta ce modifica unele proceduri fiscale privind suspendarea executarii silite. De asemenea, a fost abrogata obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la autoritati. Tinand cont ca ordonanta dispune numai asupra documentelor depuse la autoritati, in activitatile zilnice posesorii de stampile le pot folosi sau pot renunta la utilizarea acestora, in functie de deciziile proprii.

Totodata ordonanta scuteste la timbrarea certificatelor de atestare fiscala sau altor cereri depuse la autoritatea fiscala, pentru care ar fi fost necesara plata unei taxe de timbru. Nu valoarea timbrului a fost impovaratoare, cat mai ales deplasarea in alte locatii pentru a le achizitiona.

Printre cele mai importante rectificari trebuie amintite si modificarea Codului de procedura fiscala cu retratarea unor situatii de obligatii la buget, respectiv introducerea instrumentului de polita de asigurare ca element de suspendare a executarii silite.

Tot incepand cu aceasta luna alaturi de documentele care se transmit online, si certificatul de atestare fiscala si deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii se vor putea transmite prin Spatiul privat al contribuabilului.

Incepand cu data de 7 iulie 2015 se va modifica si procedura de inergistrare a firmelor si PFA-urilor. Astfel, firmele si persoanele fizice autorizate (PFA) din Romania vor beneficia, pe langa actualele date de identificare: Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), de un nou cod de inregistrare, acesta fiind un Identificator unic la nivel european (EUID). Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european, urmand ca atele lor din Registrele comertului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comertului, la nivelul Uniunii Europene.