MASURI PENTRU FLEXIBILIZAREA PROCEDURII DE ATRIBUIRE A CONTRACTELOR DE ACHIZITIE PUBLICA

 

Executivul a modificat in sedinta de guvern de miercuri, 10 februarie, normele de aplicare a prevederilor privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Aceste modificari vizeaza solutionarea unor probleme ridicate , in mod constant, in practica achizitiilor publice dar si eliminarea barierelor artificiale aparute in activitatea curenta a autoritarilor contractante. Hotararea adoptata de guvern modifica si completeaza HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG 34/2006.

O mare parte din modificarile incluse in actul normativ urmaresc clarificarea unor situatii inca nereglementate sau reglementate insuficient.

Spre exemplu, in cazul rezilierii contractului de achizitie publica din vina exclusiva a contractantului, autoritatea contractanta emite documentul constatator in termen de 14 zile de la data rezilierii. Un exemplar al acestui document constatator se va incarca în SEAP si va putea fi vizualizat de toti cei interesati. in vechea legislatie nu exista obligativitatea încarcarii documentului in SEAP.  

De asemenea, actul normativ include masuri de flexibilizare si de reducere a birocratiei in domeniul achizitiilor publice, printre care mentionam: introducerea interdictiei, pentru autoritatea contractanta, să foloseasca calificarea si expertiza personalului desemnat sa realizeze activitătile cuprinse in contract, ca parte a procesului de calificare si selectie in cadrul procedurii de atribuire a respectivului contract.

Proiectul de act normativ a fost postat spre consultare publică pe site-ul www.anrmap.ro.

Amintim ca noul pachet legislativ (achizitiile clasice, remediile si caile de atac, sectoriale, concesiunile de servicii si lucrari) care transpune noile directive europene si care va reglementa domeniul achizitiilor publice la nivel national a primit marti, 9 februarie 2016, vot favorabil în plenul Senatului (prima camera sesizata).