EDUCATIE DE CALITATE PENTRU TOTI COPIII

 

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a participat la Conferinta Ministeriala Regionala pentru Educatie, cu titlul 'EDUCATIE DE CALITATE PENTRU TOTI COPIII', care s-a desfasurat la Istanbul.

Potrivit unui comunicat de presa AGERPRES, ministrul Remus Pricopie a prezentat punctul de vedere si actiunile concrete intreprinse de Romania in privinta educatiei incluzive si a egalitatii de sanse la educatie pentru toti copiii.

Pentru a diminua numarul copiilor exclusi din sistemele de invatamant, reprezentantii statelor participante la conferinta au avut in vedere un plan de masuri care se centreaza, potrivit sursei citate, pe patru principii concrete: 'Fiecare copil in scoala', 'Fiecare copil invata', 'Fiecare copil invata de timpuriu si este incadrat la timp in sistem', 'Fiecare copil este sprijinit prin politici guvernamentale eficiente si reale'.

Tarile participante isi propun, totodata, accelerarea politicilor de echitate si acces la educatie si finalizarea de catre toti copiii a unui ciclu complet de educatie de baza (un an de invatamant prescolar, invatamant primar si gimnaziu), dar si a educatiei liceale. Principiile asumate au in vedere ca finalizarea primului an de invatamant prescolar sa aiba loc inainte de varsta de 6 ani.

Sursa precizeaza faptul ca cei mai multi dintre copiii care nu sunt integrati in sistemul eductaional copii provin din familii defavorizate socio-economic si din zone rurale.

"Cel mai grav caz il constituie copiii din minoritatile marginalizate, care nu sunt nici macar luati in evidentele nationale de colectare a datelor de identitate. Se estimeaza ca acestia sunt de ordinul milioanelor. Din cei 5,1 milioane de copii cu dizabilitati, se estimeaza ca 3,6 milioane nu sunt integrati in nici un sistem de educatie. Un caz aparte il constituie milioanele de copii care se afla fizic in sistemul de invatamant, dar sunt exclusi de la educatie — acestia sunt considerati ca fiind in afara sistemului", se mai arata in document.

Conferinta este organizata de Ministerul Educatiei din Turcia si UNICEF, prin Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, potrivit Agerpress.

consiliu